Akademija znanja, Budva Crna Gora

Aktuelnosti > U Akademiji znanja održan prvi kvalifikacioni turnir u e-fudbalu

7.08.2022.

U Akademiji znanja održan prvi kvalifikacioni turnir u e-fudbalu

Prvi kvalifikacioni turnir u e-fudbalu održan je juče u Akademiji znanja u našem gradu, uz pokroviteljstvo Turističke organizacije Budva i Akademije znanja.

Direktorica Akademije znanja Valentina Dabović istakla je da je ova javna ustanova kao pokrovitelj takmičenja u e-fudbalu, ispred Budve kao grada domaćina, ustupila prostor za prvi kvalifikacioni turnir.

"Posebna statisfakcija su nam pohvale za uslove održavanja i pomoć u organizaciji, a dodatna motivacija to što se sve više raznovrsnih sadržaja odvija upravo u Akademiji, i trudićemo se da ih ubuduće bude još više", kazala je ona.

Direktor Turističke organizacije opštine Budva Nemanja Kuljača izrazio je zadovoljstvo što je TO Budva bila pokrovitelj prvog kvalifikacionog turnira u e-fudbalu koji će se održati u Budvi.

"Imajući u vidu značaj novih vidova tehnologije kao što je gaming, prepoznali smo važnost organizacije jednog ovakvog događaja koji je novitet u Crnoj Gori i koji predstavlja prvi korak pri organizaciji Evropskog prvenstava u e-fudbalu koji će se održati u septembru u Podgorici. Vjerujemo da ćemo nakon završnog turnira imati adekvatnog takmičara koji će predstavljati Crnu Goru kako na Evropskom prvenstvu u Podgorici, tako i na Svjetskom prvenstvu na Baliju", istakao je Kuljača.

Predsjednik saveza elektronskih sportova Crne Gore(SESCG) Filip Šoć kazao je da su danas održane prve kvalifikacije za završni turnir čiji će pobjednik predstavljati Crnu Goru na Evropskom i Svetskom prvenstvu u e-fudbalu.

"Turnir je počeo nešto prije 10 sati, a igrači su prvo odmjerili snage u grupnoj fazi, a onda i u play off-u. Igrao se mode bo3.
Predstavnici na završnom turniru s prvog kvalifikacionog turnira su: Vučeta Šćepanović, Bojan Tatar, Rade Pavićević, Ivan Ražnatović i Nenad Pejović. Sledeći turnir je u nedelju u Beranama. Naredne subote u Podgorici biće održan i treći kvalifikacioni i sjutradan završni turnir u istom gradu", rekao je on.

Kako je naveo, nagradni fond Evropskog prvenstva je 10.000 eura i preko 30 zemalja je potvrdilo učešće. Prvenstvo će se održati od 6. do 10. septembra u Podgorici.

Nagradni fond Svjetskog prvenstva je 50.000 dolara i održaće se na Baliju u Indoneziji u decembru.

"Gejming industrija je najbrže rastuća industrija u svijetu. Trenutno je prevazišla sve industrije višestruko, a smatra se da je veća i od cijele sportske industrije. U svijetu svakodnevno igrice igra blizu 3.5 milijarde ljudi i igraju se na racunarima, konzolama, simulatorima i mobilnim telefonima. Prosle godine profit e sport industrije je bio blizu 200 milijardi.
Ona iz dana u dan uzima veliki mah, a Crna Gora može da je iskoristi kroz svoje turisticke ponude i da sezonu sa postojeća tri mjeseca produži na šest do 10 mjeseci kroz razne turnire, takmičenja, bootcampove, digital nomad, IT industriju i slično", dodao je Šoć.

Naglasio je da se nada da će se u buducnosti Crna Gora okrenuti više e sportu i informacionim tehnologijama koji su usko povezani, kako bi se iskoristilo sve što oni nude s jedne strane, i ono što Crna Gora njima može ponuditi s druge strane.

"Inače sami e - sport,  sem profesionalnog igranja igrica,  nudi pravljenje igrica, strimovanje, dizajn, novinarstvo, komenatrisanje, suđenje i mnogo drugih poslova koji imaju i standardni sportovi. A koliko maha e sport uzima u svijetu najavio je i francuski presjednik Makron koji je za 2024. godinu u sklopu Olimpijskih igara u Francuskoj najavio gejming kao sport koji će ući na Olimpijske igre, kao i domaćinstvo tri najjača svetska turnira: Dota 2 international (45 miliona dolara nagradni fond), Counter Strike Major (5 miliona nagradni fond) i
Leauge of Legends svetsko prvenstvo (5 miliona nagradni fond).
I ovime bi Francusku ucrtao kao glavnu e sport deatinaciju u Evropi. Mi s ovim projektom u septembru i sljedeće godine sa cijelim Evropskim šampionatom možemo uraditi slično sa Crnom Gorom godinu dana ranije", zaključio je Šoć.

 

 

 
 
 
U Akademiji znanja održan prvi kvalifikacioni turnir u e-fudbalu U Akademiji znanja održan prvi kvalifikacioni turnir u e-fudbalu U Akademiji znanja održan prvi kvalifikacioni turnir u e-fudbalu U Akademiji znanja održan prvi kvalifikacioni turnir u e-fudbalu U Akademiji znanja održan prvi kvalifikacioni turnir u e-fudbalu U Akademiji znanja održan prvi kvalifikacioni turnir u e-fudbalu U Akademiji znanja održan prvi kvalifikacioni turnir u e-fudbalu

Kontakt

DOO "Akademija znanja" Budva

Žrtava fašizma bb
Obilaznica
85310 Budva

Kontakti:

akademijaznanjabd@gmail.com

+382 67 615 050

+382 67 073 457

 

Izvršni direktor

Valentina Dabović

az.valentina.dabovic@gmail.com

 

Savjetnik za odnose s javnošću i marketing

Sandra Radulović

az.sandra.radulovic@gmail.com

 

Administrator

Branka Radača

az.branka.radaca@gmail.com