Akademija znanja, Budva Crna Gora

Aktuelnosti > Predavanje: "Organska proizvodnja"

5.11.2014.

Predavanje: "Organska proizvodnja"

U organizaciji Fakulteta za biznis i turizam, prof. Ljuba Popovića i prof. Ljiljane Krgović, u Akademiji znanja juče je održano predavanje "Organska proizvodnja". Predavač na ovu temu bila je prof.dr Nataša Mirecki, koja je studentima druge godine približila način proizvodnje organskih proizvoda, akcentujući značaj ovakvog načina za zaštitu životne sredine.

 "Organska proizvodnja je cjelovit sistem upravljanja proizvodnjom hrane, koji kombinuje najbolju ekološku praksu, visok stepen biološke raznolikosti (biodiverziteta), očuvanje prirodnih resursa, primjenu visokih standarda dobrobiti životinja i način proizvodnje u skladu sa očekivanjima potrošača, pri čemu se koriste prirodne supstance i  postupci.  Organska proizvodnja  tako  ima dvojnu  društvenu  ulogu. S  jedne  strane, obezbjeđuje javna dobra koja doprinose zaštiti životne sredine i dobrobiti životinja, a s druge, doprinosi razvoju seoskih područja (Regulativa EZ br. 834/2007).

Organska poljoprivreda je specifičan poljoprivredni proizvodni sistem koji predstavlja sistematski i sveobuhvatni pristup održivom preživljavanju, gdje se uzimaju u obzir faktori koji utiču na održivi razvoj i ranjivost na fizičkom, ekonomskom i društveno-kulturnom nivouStoga, organska proizvodnja može značajno doprinijeti  razvoju ruralnih zajednica (2007).

Organska hrana može odgovoriti na sve glasnije zahtjeve potrošača za zdravom i bezbjednom hranom, čija proizvodnja neće dovesti do narušavanja kvaliteta vode i zemljišta, biodiverziteta i dobrobiti životinja. Stoga se svrstava u kategoriju hrane višeg kvaliteta" - pojasnila je.


Predavanje: Predavanje: Predavanje: Predavanje: Predavanje:

Kontakt

DOO "Akademija znanja" Budva

Žrtava fašizma bb
Obilaznica
85310 Budva

Kontakti:

akademijaznanjabd@gmail.com

+382 67 615 050

+382 67 073 457

 

Izvršni direktor

Valentina Dabović

az.valentina.dabovic@gmail.com

 

Savjetnik za odnose s javnošću i marketing

Sandra Radulović

az.sandra.radulovic@gmail.com

 

Administrator

Branka Radača

az.branka.radaca@gmail.com