Akademija znanja, Budva Crna Gora

Aktuelnosti > Narodna biblioteka Budve organizuje tribinu sa temom Tito i Draža

26.01.2017.

Narodna biblioteka Budve organizuje tribinu sa temom Tito i Draža

U četvrtak, 26. januara sa početkom u 18 časova Narodna biblioteka Budve organizuje tribinu sa temom Tito i Draža za pregovaračkim stolom, na kojoj će predavač biti akademik Zoran Lakić.

Predavanje će biti održano u prostorijama biblioteke u zgradi Akademije znanja, a ulaz je slobodan.

Ova tema je dosad pripadala tzv. tabu temama. Zato je opterećena kontroverzama: za i protiv. Takva je bila i istoriografska literatura. Predavač obećava objektivnu interpretaciju i ocjenu sa stanovišta akademika i naučnika.

Akademik Zoran Lakić rođen je na Durmitorskom platou. Osnovnu školi završio je u Danilovgradu, Gimnaziju u Nikšiću a Filozofski fakultet u Beogradu, gdje je i doktorirao. Radni vijek je proveo u Istorijskom institutu u Podgorici (bio je naučni savjetnik) i Filozofskom fakultetu u Nikšiću (redovni profesor za predmet istorija Jugoslavije). Biran je za člana komisija za odbranu magistarskih i doktorskih radova u zemlji, kao i na Sorboni,  u Parizu. Godine 1993. izabran je za člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Napisao je 30 knjiga i više stotina članaka iz istorije Crne Gore i Jugoslavije. Najpoznatije knjige: Narodna vlast u Crnoj Gori 1941-1945; Ogledi iz istorije Jugoslavije; Crnogorske istorijske teme; Crnogorski ratni parlament 1941-1945. Nedavno mu je Svetigora objavila knjigu Duhovne vertikale Crne Gore, a u štampi je i nova. Prevođen je na svjetske jezike. Dobitnik je jugoslovenske Nagrade 4. juli (1981), Oktoih (1997), uvršten je u nacionalne enciklopedije. Po predlogu Bibliografskog instituta u Njujorku izabran je za ličnost godine 1998; slično priznanje dobio je i od Univerziteta u Kembridžu 2000. godine. U 2004. godini dobio je Diplomu Vukove zadužbine i KUD-a Jedinstvo iz Kotora. Po predlogu Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Univerzitet Crne Gore ga je jula 2005. godine izabrao za počasnog profesora- jedinog od istoričara- emeritusa. Živi u Podgorici.

 

Kontakt

DOO "Akademija znanja" Budva

Žrtava fašizma bb
Obilaznica
85310 Budva

Kontakti:

akademijaznanjabd@gmail.com

+382 67 615 050

+382 67 073 457

 

Izvršni direktor

Valentina Dabović

az.valentina.dabovic@gmail.com

 

Savjetnik za odnose s javnošću i marketing

Sandra Radulović

az.sandra.radulovic@gmail.com

 

Administrator

Branka Radača

az.branka.radaca@gmail.com