Akademija znanja, Budva Crna Gora

Aktuelnosti > Katedra za umjetnost u Akademiji znanja

14.05.2021.

Katedra za umjetnost u Akademiji znanja

Petak, 14. Maj 2021. God.

 

INICIJALNIM SASTANKOM NAJAVLJENO OTVARANJE JOŠ JEDNOG FAKULTETA U BUDVI

                                             KATEDRA ZA UMJETNOST U AKADEMIJI ZNANJA

                                                      

                    U budvanskoj Akademiji znanja održan je inicijalni sastanak o mogućnostima za osnivanje visokoškolske ustanove umjetnosti u ovom gradu, kao katedre beogradske međunarodno priznate  „Akademije umjetnosti“.

                     Kako je saopšteno u izjavi za „Dan“, sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora direktora Akademije znanja Aleksandar Franeta, vršilac dužnosti izvršnog direktora ove institucije Valentina Bellenger (Belanže), kao i likovni umjetnik Naod Zorić.

                     Kako je istakla Bellenger, razgovor je bio konstruktivan, a sagovornici su se saglasili da bi se otvaranjem ove katedre za izučavanje umjetničkog stvaralaštva Budva pozicionirala kao univerzitetski centar, dostojan titule evropske prestonice kulture 2028. godine.

                    Umjetnik Naod Zorić rekao je  za „Dan“ da je sastanku prisustvovao na poziv Bellenger  i Franete, a u želji, kako je rekao, da svojim znanjem i savjetima pomogne da Budva postane grad u kome će se izučavati umjetnost.

„Pomoći ću i dati ideje, eventualno pomoći oko realizacije. Više pripadam svijetu umjetnosti, ali sam spreman da pomognem da se unaprijedi obrazovanje u domenu umjetnosti“ - prokomentarisao je za naše novine Zorić.

                    Putem video veze obratio se i jedan od najpoznatijih srpskih slikara Nikola Žigon,koji je iskazao spremnost da pomogne u ostvarivanju ovog projekta.

Na ideju rukovodstva Akademije znanja da se u ovoj ustanovi osnuje i Fakultet umjetnosti, Žigon je ukazao na izuzetan međunarodni položaj koji ima beogradska „Akademija umjetnosti.“

„To je vrlo dobar Univerzitet, koji ima najviši rang među visokoškolskim ustanovama umjetnosti u Srbiji. Uživa toliki ugled da, kada njihov student ode na master studije na neku akademiju u inostranstvu, ne mora da polaže prijemni“ -kazao je Žigon.

„Akcenat, kada je u pitanju profesorski kadar, bio bi na crnogorskim kulturnim stvaraocima i najpoznatijim imenima sa naše kulturne scene, iako je riječ o franšizi beogradske Akademije“, kazao je Žigon.

                    Pored likovnih umjetnosti, na Akademiji bi se otvorile i katedre za ostale grane umjetničkog stvaralaštva - studije dramskih umjetnosti, filma, glume, kamere, a možda i muzičkih umjetnosti.

Kontakt

DOO "Akademija znanja" Budva

Žrtava fašizma bb
Obilaznica
85310 Budva

Kontakti:

akademijaznanjabd@gmail.com

+382 67 615 050

+382 67 073 457

 

Izvršni direktor

Valentina Dabović

az.valentina.dabovic@gmail.com

 

Savjetnik za odnose s javnošću i marketing

Sandra Radulović

az.sandra.radulovic@gmail.com

 

Administrator

Branka Radača

az.branka.radaca@gmail.com