Akademija znanja, Budva Crna Gora

Aktuelnosti > Koncert na temu muzičke baštine Paštrovića oduševio posjetioce

1.12.2016.

Koncert na temu muzičke baštine Paštrovića oduševio posjetioce

Pod pokroviteljstvom  DHL Montenegro, Dan opštine Budva obilježen je sinoć u Akademiji veoma posjećenim koncertom pod nazivom .  "Veče posvećeno muzičkoj baštini zavičaja", koji su upriličili JU “Škola za muzičko obrazovanje Budva”  i  Društvo  za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca. Posjetioci su imali priliku da prvi  put kod nas čuju obrade tradicionalnih budvanskih i paštrovskih pjesama.

Otvarajući muzičko veče u ime  Društva za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca,  dipl. arheolog i master menadžer u kulturi i medijima Dušan Medin, između ostalog je kazao:

"Ovo je samo jedan skroman, ali možda hrabar pokušaj da se, udruženo, makar i na tren, posvetimo afirmaciji javne svijesti o ovim temama, sa ciljem da inspirišemo aktuelne muzičke stvaraoce (kao i one koji će tek stvarati) – da zastanu na trenutak, osvrnu se na bogato kulturno nasljeđe koje ih okružuje, i, sinergizujuću ga sa ličnim talentima i vještinama, stvore jedinstvene kreacije duha. Nadam se da će buduće generacije istrajati u takvom uzvišenom nastojanju, i da će to činiti još bolje i uspješnije od nas.

Večerašnji program biće obogaćen i iskustvima pravih „veretana“ u interpretaciji i njegovanju budvanskih i paštrovskih pjesama – članica Ženske vokalne grupe „Harmonija“ iz Budve i porodice Zenović iz Petrovca, koje ćemo, takođe, večeras imati prilike da čujemo. Njihov reprezentativan angažman i opus, javnosti je dobro poznat i uvijek rado prihvaćen, pa se veselimo i što su nam ukazali čast i prihvatili poziv za učešće na ovom koncertu."

Gospodin Medin je na kraju zahvalio na  svesrdnoj pomoći dr Zlati Marjanović, cijenjeniom etnomuzikologu iz Pančeva, višedecenijskom  istraživaču muzike i običaja Crnogorskog primorja (posebno onog dijela od Boke do Spiča). 

Posebno se  zahvalio  gospodinu Siniši Milutinoviću, direktoru predstavništva DHL-a u Crnoj Gori na finansijskoj podršci za realizaciju konceta, kao i gospodinu Mišku Rađenoviću, direktoru  Akademije znanja, na ustupljenom prostoru i na prijateljskoj dobroj volji.

Dr Zlata Marjanović, etnomuzikolog i moderator  programa , kazala je da je realizacija  ove  prekrasne ideje išla  jako lako, zahvaljujući entuzijazmu svih koji su u njoj učestvovali:

“U martu mjesecu ove godine ispred Društva za kulturni razvoj “Bauo”  i  Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak”,   promovisane su tri knjige, od kojih je jedna bila moja, “Primorju na veliko znamenje”. Na tu promociju sam dovela učenike moje Muzičke škole tradicionalne muzike, i  oni su pjevali, a ja sam između numera   kazivala ponešto o tome kako su nastale. Predložila sam gospodinu Dušanu Medinu da na sličan način osmislimo koncert u Budvi, i on me povezao sa direktorom muzičke škole Nikolom Vukčevićem I profesorkim  Katarinom Popović, sa kojima sam jako lijepo sarađivala. Katarina je to na najbolji način približila djeci, koja su uživala u prupremanju ovog koncerta. Besumnje će ovo biti pšočetak jedne divne I  duge saradnje” – objasnila  je Marjanović.

O protagonistima ove divne večeri, kazala je:

“Najmlađi I najslađi učesnici  ove večeri bila su djeca iz Muzičke škole iz Budve, koja su pjevala stare zapise iz 1869. godine hrvatskog etnomuzikologa Franje Puhača, koje je on tada zabilježio  u Budvi,  prema pjevanju starih Budvana, zatim neizostavna ženska grupa “Harmonija”, i,  takođe, jedna premijerna  pjesma Puhača koja je dio paštrovske tradicije “Berbeđana  ruže brala”, a veče je uljepšala i mezzosopran Katarina Zenović Šćekić uz klavirsku pratnju njenog oca,  Igora Zenovića”.

Koncert na temu muzičke  baštine Paštrovića oduševio  posjetioce Koncert na temu muzičke  baštine Paštrovića oduševio  posjetioce Koncert na temu muzičke  baštine Paštrovića oduševio  posjetioce Koncert na temu muzičke  baštine Paštrovića oduševio  posjetioce Koncert na temu muzičke  baštine Paštrovića oduševio  posjetioce Koncert na temu muzičke  baštine Paštrovića oduševio  posjetioce Koncert na temu muzičke  baštine Paštrovića oduševio  posjetioce Koncert na temu muzičke  baštine Paštrovića oduševio  posjetioce Koncert na temu muzičke  baštine Paštrovića oduševio  posjetioce Koncert na temu muzičke  baštine Paštrovića oduševio  posjetioce Koncert na temu muzičke  baštine Paštrovića oduševio  posjetioce Koncert na temu muzičke  baštine Paštrovića oduševio  posjetioce Koncert na temu muzičke  baštine Paštrovića oduševio  posjetioce

Kontakt

DOO "Akademija znanja" Budva

Žrtava fašizma bb
Obilaznica
85310 Budva

Kontakti:

akademijaznanjabd@gmail.com

+382 67 615 050

+382 67 073 457

 

Izvršni direktor

Valentina Dabović

az.valentina.dabovic@gmail.com

 

Savjetnik za odnose s javnošću i marketing

Sandra Radulović

az.sandra.radulovic@gmail.com

 

Administrator

Branka Radača

az.branka.radaca@gmail.com